Duits (Nettetal)

Sint-Andreas Garenmarkt organiseert al sinds 2007 voor de vijfdejaars uitwisselingsprojecten met het Werner-Jäger-Gymnasium in Nettetal, Nordrhein-Westfalen. De school ligt in een landelijke gemeente net over de Nederlandse grens bij Venlo, op 250 km van Brugge. Onze jongeren leren een andere cultuur kennen, en bovendien kunnen ze een vreemde taal die ze op school leren, in de praktijk oefenen. De leerlingen krijgen de kans om op individuele basis of in kleine groep een aantal dagen in Nettetal door te brengen. Anderzijds vinden zowel ouders als leerlingen het ook erg verrijkend om gastvrijheid te bieden aan Duitse jongeren.

Reacties:

Ich habe gelernt, dass selbst wenn man eine andere Sprache spricht, und selbst wenn man auf drei Stunden voneinander entfernt wohnt, viele junge Menschen ähnliche Interessen haben. Die Deutschen sind sehr sportlich. Fast jedes Mädchen treibt einen Sport, wie zum Beispiel Handball oder Fußball. Im Dorf kennt jeder jeden, weil es ziemlich klein ist – das ist anders als in Brügge. Mir wurde gesagt, wir sprechen ein anderes Niederländisch als das das sie gelernt haben. Sie lernen den holländischen Akzent. Ich habe auch gelernt, dass es überhaupt keine Deutschen gibt, die keine Butter mögen! In der Schule, ist es erlaubt, zwischen den Unterrichtsstunden zu trinken und essen. Es gibt gröβere Gebäude mit mehr Studenten. Und die Lehrer sind weniger streng als bei uns.

Es war auf jeden Fall eine ganz tolle Erfahrung!

Frans (Ukkel)

Het is ondertussen een traditie op onze school dat de leerlingen van het vijfde jaar deelnemen aan een taaluitwisseling met een Franstalige (Ukkel) school.

Het contact wordt voorbereid via briefwisseling. Tijdens het eerste trimester is er een driedaags bezoek in de ene richting; in het derde trimester volgt een tegenbezoek. De leerlingen logeren telkens in de gastgezinnen en overdag wordt een gevarieerd programma georganiseerd: een ludieke stadsverkenning, een gezamenlijke zangstonde in de beide landstalen, speeddating, strandspelen, lessen bijwonen, taalspelletjes, museumbezoek, enz…

Een kleinschalig, laagdrempelig project met een grote impact!

Notre échange linguistique

Inderdaad, wanneer krijg je nog eens de kans om een school van de andere kant van ons land van binnen te zien? Dit was een opmerking van een vijfdejaars net voor het zien van de imposante inkomhal van de partnerschool in Ukkel. Vanaf dat moment was Frans de voertaal op school en in het gastgezin. In oktober hadden de Ukkelaars (hoe zeg je dat eigenlijk in het Nederlands?) het al moeilijk gehad met onze taal.

We beseften dat ook Franstalige jongeren binnensmonds kunnen praten of een serieus tempo in hun gesprekken leggen. Eén ding is zeker: alles went. Wat een overwinning als je een deftig antwoord kunt neerzetten.

Het was eerder een taaldouche dan een taalbad, maar een eventueel verder contact in de grote vakantie zorgt voor een beter taal -en vriendschapsgevoel, toch?